Samla in fakta. Planera texten. Skriv första utkastet. Redigera. UngefÀr sÄ skulle jobbet med en artikel - eller vilken annan lÀngre text som helst - kunna sammanfattas. Och inget annat ordbehandlingsprogram jag har testat stödjer den processen bÀttre Àn Scrivener.
Varför? Vi tar det i tur och ordning.
Samla in fakta. En av Scriverners stora styrkor Àr att allt referensmaterial - intervjuer, statistik och sÄ vidare - gÄr att samla i programmet. Grundkravet Àr givetvis att det ska vara digital information som finns pÄ datorn, men i övrigt svÀljer Scrivener det mesta. Webbsidor, bilder, pdf-dokument, ljudfiler, filmer. Man behöver bara leta upp alla dokument en enda gÄng och importera dem i Scrivener. Sen finns de ett musklick bort.
Planera texten. SÄ snart det handlar om en lÀngre text, eller nÄgot som Àr mer komplicerat Àn en rak nyhetsartikel, Àr den virtuella anslagstavlan till stor hjÀlp.
HÀr klistrar man upp smÄ digitala papperslappar för att strukturera texten. En rubrik och nÄgra stolpar om vad varje avsnitt ska innehÄlla. Sen Àr det bara att flytta runt lapparna tills man fÄtt en struktur som verkar funka.
Skriva. DÀrefter Àr det dags att börja skriva, genom ett dubbelklick pÄ valfri lapp. Se det som en analogi för att man vÀnder pÄ pappret och börjar skriva den faktiska texten pÄ baksidan.
Det hÀr gör att Scrivener passar vÀldigt bra för den som inte börjar med första bokstaven i en text och sen skriver sig igenom den till sista punkten. IstÀllet gÄr det att hoppa in och ut i textens olika delar, utan att det blir rörigt pÄ vÀgen.
Redigera. NÀr alla lappar har text pÄ baksidan Àr det dags att ta en titt pÄ helheten. HÀr Àr en av tvÄ saker som inte Àr helt uppenbara i Scrivener. För att foga samman allt till en text markerar man alla korten pÄ anslagstavlan och klickar pÄ knappen Edit Scrivenings.
DĂ„ lĂ€ggs kortens âbaksidorâ efter varandra i den ordning som korten sitter uppsatta pĂ„ tavlan. Visar det sig dĂ„ att den planerade strukturen inte hĂ„ller Ă€r det bara att gĂ„ tillbaka till anslagstavlan och flytta om papperslapparna.
NÀr man Àr nöjd med resultatet Àr det dags att skapa det fÀrdiga textdokumentet. HÀr kommer nÀsta funktion som inte Àr helt sjÀlvklar: Genom menyalternativet Compile Draft exporteras det fÀrdiga dokumentet till ett dokument i valfritt format, exempelvis Word eller RTF.
Scrivener har ocksÄ nÄgra andra funktioner som jag gillar:
-
Uppspelning av ljudfiler gÄr att starta och stoppa med en enkel knappkombination. NÀr man skriver ut intervjuer behöver hÀnderna alltsÄ aldrig lÀmna tangentbordet.
-
SÄ snart man tar en kort tankepaus och slutar skriva sparar Scrivener automatiskt de senaste Àndringarna. Minskad risk för förlorat arbete pÄ grund av en datorkrasch alltsÄ.
-
Att bÄde artiklar och referensmaterial gÄr att sortera in i en egen mappstruktur gör det enkelt att samla alla pÄgÄende jobb pÄ ett stÀlle. Det gör att man behöver spendera mindre tid att leta efter dokument pÄ hÄrddisken.
-
Ett fullskÀrmslÀge gör att texten Àr det enda som syns pÄ datorn. SuverÀnt för att stÀnga av omvÀrlden nÀr det Àr dags att koncentrera sig pÄ allvar.
Sedan jag skaffade Scrivener för nÄgra Är sedan anvÀnder jag det till i stort sett allt jag skriver. Det Àr först med texter pÄ Ätminstone fyra, fem tusen tecken som det verkligen sÀrskiljer sig frÄn andra program. Men ocksÄ för kortare texter har man ofta nytta av nÄgon av funktionerna.
Scrivener finns bara för Mac.